Στράτος Ιορδανιδης – Formal Coaching – Ενδοσκόπηση – Ειλικρίνεια – Ξεκαθάρισμα Αξιών

Τι είναι το Life Coaching;

Είναι μια μέθοδος εκπαίδευσης που στόχο έχει την αλλαγή. Στόχο έχει να μετατρέψει μια κατάσταση που βιώνει ένας άνθρωπος και δεν τον ικανοποιεί, σε μια νέα, επιθυμητή γι’ αυτόν κατάσταση, η οποία τελικά θα τον οδηγήσει σε ένα αίσθημα ολοκλήρωσης, χαράς, ευεξίας και ισορροπίας.

Πώς επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο;

Πρόκειται για μια διαδικασία όπου ο coach χρησιμοποιεί μεθόδους, τεχνικές και στρατηγικές, που σχετίζονται με την προσωπική ανάπτυξη και υποστηρίζει τον άνθρωπο που έχει ανάγκη για αλλαγή, στο να αναλάβει δράση, με στόχο να επιτύχει, τελικά, αυτή την αλλαγή.

Και γιατί να μην πάει κάποιος στον ψυχολόγο; Ποια η διαφορά;

Το coaching απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν χρήζουν ιατρικής ή θεραπευτικής αγωγής. Εγώ, ως coach, δεν κάνω διάγνωση, δεν δίνω συμβουλές, δεν μπορώ να δώσω φαρμακευτική αγωγή. Επίσης δεν ασχολούμαι με το παρελθόν και δεν ψάχνω να ανακαλύψω τυχόν «τραύματα» για να τα γιατρέψω.

Αλλά;

Ασχολούμαι, όπως κάθε life coach, με το παρόν και το μέλλον. Εστιάζω σε δυνατότητες και δυναμικές. Μέσα από τεχνικές ερωτήσεων προκαλώ τον άνθρωπο που κάθεται απέναντί μου να αντιμετωπίσει την αλήθεια, να βρει τι θέλει και τι δεν θέλει, τι ανέχεται και τι όχι. Να καταλάβει τα εμπόδια που αντιμετωπίζει, να ορίσει που θέλει να φτάσει, να βρει τις εναλλακτικές και τελικά χρησιμοποιώντας τις δεξιότητές του να καταφέρει να πάρει τις σημαντικές εκείνες αποφάσεις που θα τον βοηθήσουν να ισορροπήσει.

Αυτό το «τεχνικές ερωτήσεων» με παραπέμπει λίγο στον Σωκράτη…

Ακριβώς. Ακολουθείται η ίδια μέθοδος, η μαιευτική. Χρησιμοποιούμε τις ερωτήσεις οι οποίες έχουν τη δύναμη να μας κάνουν να σκεφτούμε. Ο life coach, δεν δίνει ποτέ συμβουλές. Δεν λέει την άποψή του. Δεν κρίνει, δεν βγάζει συμπεράσματα, δεν καθρεφτίζεται, δεν προτείνει λύσεις, δεν συστήνει στόχους, δεν είναι ένας φιλικός ώμος να κλάψεις. Ο life coach θέτει τις κατάλληλες ερωτήσεις με στόχο ο συνομιλητής, ο coachee, να ενεργοποιήσει μέσα του μια διαδικασία που τελικά οδηγεί σε βαθιά ενδοσκόπηση, ειλικρίνεια, ξεκαθάρισμα αξιών και επαφή με τον πυρήνα του εαυτού του.

Με άλλα λόγια, «ξεκλειδώνεις» τον άνθρωπο;

Σε «ξεκλειδώνω» με μια ερώτηση που δεν έχεις κάνει ποτέ στον εαυτό σου…!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *